art

Η φαλακρή τραγουδίστρια στο Θέατρο Πήγασος

main

art

Η φαλακρή τραγουδίστρια στο Θέατρο Πήγασος


Η «Φαλακρή Τραγουδίστρια» αποτελεί μια πλούσια σε συμβολισμούς κωμωδία, μια γελοιογραφία της ακαλλιέργητης μικροαστικής σκέψης, μια περιγραφή της καθημερινότητας της μικροαστικής κοινωνίας, όπου οι πληροφορίες και η ακατάσχετη φλυαρία έχουν καταβάλει τη σκέψη.


Οι χαρακτήρες του έργου είναι θύματα της ίδιας τους της γλώσσας, αιχμάλωτοι της καθημερινότητας, δύτες στη θάλασσα της μοναξιάς, των επιφανειακών σχέσεων και των ανιαρών συνανθρώπων. Οι Σμιθ και οι Μάρτιν δεν μπορούν πια να μιλήσουν γιατί δεν μπορούν πια να σκεφτούν. δεν μπορούν πια να σκεφτούν γ ι α τ ί δ ε ν μ π ο ρ ο ύ ν πια να σ υ γ κ ι ν η θ ο ύ ν . δεν μπορούν πια να ν ι ώ σ ο υ ν π ά θ ο ς. Δεν μπορούν πια να υπάρξουν . μπορεί να “γίνουν” οποιοιδήποτε, οτιδήποτε, γιατί έχοντας χάσει τη δική τους ταυτότητα, ντύνονται την ταυτότητα άλλων… είναι εναλλασσόμενοι. Είναι πρόσωπα χωρίς χαρακτήρα, ανδρείκελα. Άδεια πλαίσια και ο χρόνος Απών. Και στη μέση ένας Πυροσβέστης που ψάχνει απεγνωσμένα μια φωτιά – τη Ζωή.

Ο Ιονέσκο έμεινε κατάπληκτος σαν άκουσε το κοινό να γελάει με αυτό που εκείνος θεωρούσε τραγικό θέαμα της ζωής, κατάντια ενός γεμάτου απάθεια αυτοματισμού της αστικής συμβατικότητας και απολίθωση της γνώσης. Το έργο του πραγματεύεται τη μοναξιά, την απομόνωση του ανθρώπου, τη δυσκολία του να έρθει σε επαφή με τους άλλους, την καθυπόταξή του σε εξευτελιστικές εξωτερικές πιέσεις, τη μηχανική του υποταγή τόσο στις κοινωνικές πιέσεις, όσο και στις εξίσου εξευτελιστικές εσωτερικές πιέσεις της ίδιας του της προσωπικότητας, τη σεξουαλικότητα και το επακόλουθο αίσθημα ενοχής, το άγχος που προβάλλει μέσα από την αβεβαιότητα της ίδιας του της ταυτότητας, και τη βεβαιότητα του θανάτου. Είναι μια επίθεση ενάντια στον παγκόσμιο μικροαστισμό, τον πανταχού παρόντα κομφορμισμό. Εκφράζει το αίσθημα της αποξένωσης και την αδυναμία και ματαιότητα επικοινωνίας με σουρεαλιστικό και κωμικό τρόπο, παρωδώντας τον κομφορμισμό της αστικής τάξης και τις κοινές θεατρικές φόρμες. Απεικονίζει έναν αποκτηνωμένο κόσμο με μηχανικούς χαρακτήρες σα μαριονέτες. Είναι μια διαμαρτυρία ενάντια στην απουσία ουσιαστικών αξιών και την απονέκρωση του σύγχρονου, μηχανικού, αστικού πολιτισμού, όπου συντελείται ο εξευτελισμός της ζωής.

«Οι άνθρωποι στριφογυρίζουν μέσα στο κλουβί τους που είναι η γη, γιατί ξέχασαν πως μπορούν να στρέψουν το βλέμμα τους προς τον ουρανό».
Ε. Ιονέσκο

Βιογραφικό (E. Ιονέσκο)
Γεννήθηκε στη Σλάτινα της Ρουμανίας από Ρουμάνο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, στις 26 Νοεμβρίου του 1909 και πέρασε την παιδική του ηλικία στη Γαλλία. Μετά τις σπουδές του στο κολέγιο, σπούδασε Γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου και έγινε καθηγητής της Γαλλικής Γλώσσας. Επέστρεψε το 1938 στη Γαλλία, προκειμένου να τελειώσει τη διδακτορική του διατριβή. Κατά το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου το 1939 παρέμεινε στη Μασσαλία, ενώ μετά το 1944 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι. Η λογοτεχνική του σταδιοδρομία ξεκίνησε στο Βουκουρέστι, με τη δημοσίευση στίχων το 1931 και ενός φυλλαδίου με τον τίτλο «Όχι» (Νu 1934). Το έργο βραβεύτηκε και με το βραβείο Βασιλικών Εκδόσεων. Τα πρώτα και πιο καινοτόμα έργα του Ιονέσκο ήταν θεατρικά μονόπρακτα: «Η Φαλακρή Τραγουδίστρια» (1950), «Το Μάθημα» (1951), «Οι Καρέκλες» (1952). Ο Ιονέσκο έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1970, ενώ κέρδισε πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Έφυγε από τη ζωή στις 28 Μαρτίου 1994.

 

Η φαλακρή τραγουδίστρια του Eugène Ionesco

Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο στις 21:00’ & Κυριακή στις 20:00’

 

 

Σκηνοθεσία:

Σκηνική Εγκατάσταση:

 

Κατασκευή Εγκατάστασης:

 

Κοστούμια:

Μουσική επιμέλεια:

 

Φωτισμοί:

Χειρισμός φώτων & ήχου:

Δημιουργία  Προγράμματος/Αφίσας:

Μακιγιάζ:

 

 

Γιώργης Μπαλιάκας

Γιώργης Μπαλιάκας

Βέτα Χαΐλατζίδου

Κώστας Καμπερίδης

Στέλιος Βασιλειάδης

Βέτα Χαΐλατζίδου

Νατάσα Ιωαννίδου

Δανάη Αμανατίδου

Κώστας Παπουτσίδης

Κώστας Παπαδόπουλος

Κώστας Μπαλιάκας

Όλγα Παπανάκου

Διανομή

Κύριος Σμιθ: Χάρης Αμανατίδης
Κυρία Σμιθ: Κατερίνα Παρλίτση
Μαίρη: Χριστίνα Μπομπόλη
Κύριος Μάρτιν: Σπύρος Αναγνώστου
Κυρία Μάρτιν: Σοφία Αγαθαγγελίδου
Πυροσβέστης: Αντώνης Καρράς

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: Κανονικό: 8 €
Εκπτωτικό: 5 €
(φοιτητικό, ανέργων, ΑΜΕΑ, πολυτέκνων) & ομαδικό (πάνω από 10 άτομα).

Κρατήσεις θέσεων: Τηλέφωνο 23510.74371
Θέατρο ΠΗΓΑΣΟΣ: Αγ. Αικατερίνης 16 – Κατερίνη

 

Ποια είναι η άποψη σου;

Αρέσει σε %d bloggers: