opinionTECH

Τα do’s and dont’s των social media

main

opinionTECH

Τα do’s and dont’s των social media


της Μαρίας Αμανατίδου 

Την λίστα αυτή την έφτιαξα μετά από πρόσκληση μερικών καλών φίλων να συμμετάσχω σε ένα workshop-ανοιχτή συζήτηση το περασμένο φθινόπωρο στο Notos στη Θεσσαλονίκη με θέμα τα social media και πως να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας αλλά κυρίως πως να μην αποτρελαθούμε από την μανία των κοινωνικών μέσων -ειδικά αν δεν είμαστε και ιδιαίτερα κοινωνικοί στην κανονική ζωή. Είναι μια λίστα που έδωσε αφορμή για μεγάλη συζήτηση μετά το τέλος της εκδήλωσης. Είναι άκρως υποκειμενική, λιτή και η αρχή για να θέσεις μερικούς κανόνες. Την “αφήνω” κι εδώ γιατί αρκετοί φίλοι μου το ζήτησαν κι εννοείται μπορείτε να προσθέσετε με σχόλια και τα δικά σας do’s &dont’s των social media.

Τα do's and dont's των social media

Dos

Να είστε αυθεντικοί. Να είστε ο εαυτός σας. Δεν χρειάζεται να δείχνετε κάτι που δεν είστε. Αν ας πούμε η γυμναστική δεν είναι στο φόρτε σας, μια selfie στο νυχτερινό ημιμαραθώνιο δεν θα πείσει κανένα –εκτός αν είστε στους θεατές.

Ναι προφανώς και είναι η προσωπική σας σελίδα και για να έχει επιλέξει κάποιος να σας ακολουθεί θέλει να μαθαίνει πράγματα για εσάς, τα νέα σας, να παρακολουθεί τη ζωή σας, άρα μιλήστε για αυτά. Η μόνιμη αναπαραγωγή «ξένου» περιεχομένου καταντά βαρετή και ανούσια.  

Απαντάμε πάντα στα προσωπικά μηνύματα και τις ευχές ακόμα και από ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε προσωπικά.

-Φτιάχνουμε έναν προσωπικό κώδικα για το πως θα χειριζόμαστε τους λογαριασμούς μας. Για παράδειγμα : δεν δέχομαι όσους δεν γράφουν ονοματεπώνυμο ή δεν έχουν φωτογραφία τους στο προφίλ τους ή έχουν φωτογραφία όπλα, πανάκριβα αυτοκίνητα ή γυμνές γυναίκες. Δεν δέχομαι όσους γράφουν ρατσιστικά, μισογύνικα ή υβριστικά σχόλια. Αν μου προκύψουν στην πορεία, φεύγουν. Τους αφαιρώ από φίλους. (Ναι χωρίς τύψεις , είμαι σε ηλικία που μπορώ)

-Φλερτάρουμε όπως στην κανονική ζωή. Με χιούμορ, εξυπνάδα και διακριτικότητα. Αλλιώς το φλερτ γίνεται bulling ή κάτι χειρότερο…

Χαρακτηριστικός διάλογος :

-γεια σου , πως σε λένε? (hello Μαρία το γράφει στο προφίλ μου)

-γεια σου Μαρία

-από που είσαι Μαράκι ; (από τα Τρίκαλα)

-Από Θεσσαλονίκη.

-Είσαι πολύ ωραία κοπέλα, θέλεις να βρεθούμε από κοντά;

Δεν απαντάω

Σε 3 λεπτά

-Δεν απαντάς , μας το παίζεις ντίβα τώρα;

Σε 1 λεπτό

-Γιατί δεν απαντάς; κωλώνεις

Σε 1 λεπτό

-Άντε μωρή κάργια, όλες ίδιες είστε , θα σου πέσει η μύτη άμα απαντήσεις.

Σε 1 λεπτό

-Μήπως νομίζεις πως είμαι κανένα ανώμαλος; Είμαι καλό παιδί και σε βρήκα πολύ γλυκιά κοπέλα αλλά εσύ μάλλον δεν γουστάρεις τα καλά παιδιά.

Μέσα στα 10 χρόνια που είμαι στα social media έχω ακούσει και πολύ χειρότερα πράγματα. Ευτυχώς και πολύ καλύτερα. Έχω συνδεθεί με ανθρώπους, έχω ανταλλάξει κείμενα και ιδέες, έχω κλάψει με ιστορίες, έχω γελάσει, έχω χαρεί με καλά νέα ανθρώπων που δεν τους ήξερα προσωπικά. Έχω θυμώσει με πράγματα που έχω διαβάσει ή έχω δει. Μου την έχουν πέσει εξαγριωμένοι φιλόζωοι, ποδολάγνοι, bdsm τύποι που θέλανε να γίνουν σκλάβοι μου, τύπισσες που θέλανε να τους στείλω φωτογραφίες ενώ θήλαζα, εθνικοπαράφρονες. Γενικά το διαδίκτυο, τα social media και η “ανωνυμία” οπλίζουν με θάρρος πολλών ειδών ανθρώπους που είναι όμως ούτως ή άλλως εκεί έξω. Γενικά κρατάω τα θετικά που είναι περισσότερα. Αν το θέμα social σε αγχώνει δεν χρειάζεται να το κάνεις, επειδή το κάνουν όλοι. Μπορείς και να μην το κάνεις καθόλου ή να το κάνεις τόσο όσο. Πριν από 2 καλοκαίρια αποσυνδέθηκα από όλα για 10 μέρες. Ήταν δύσκολο γιατί είναι η δουλειά μου. Αλλά κι επειδή είχα το FOMO τον φόβο ότι είσαι στην απέξω δηλαδή. Τα κατάφερα και μέσα σε εκείνες τις 10 μέρες κατάφερα να διαβάσω 9 βιβλία. Αλήθεια.

Τα do's and dont's των social media

Donts

-Κοινά accounts. Τύπου: Γιώργος Βελισαρίδου Κούλα Παπαδόπουλος παραπέμπουν σε παιδιά του δημοτικού την δεκαετία του 80 και δεν ανήκουν στο σήμερα. Αν θέλει η Κούλα ή ο Γιώργος να φλερτάρουν ή να κερατώσουν θα το κάνουν εντός ή εκτός social media. Τα κοινά προφίλ δεν προστατεύουν από το κεράτωμα ίσα ίσα δημιουργούν την εικόνα ενός ψυχαναγκασμού από έναν από τους δυο.

-Δεν κάνουμε tag σε 300 άτομα για χρόνια πολλά γιατί αυτό είναι κάτι που δεν θα κάναμε ούτε στην κανονική ζωή. Δεν θα βγαίναμε δηλαδή στην Τσιμισκή ούτε θα μπαίναμε σε ένα σαλόνι  λέγοντας χρόνια πολλά Λένα Παπαδοπούλου, Κυριακοπούλου, Κάλφα, Γονιάδου, αγαπουλίνι-μωρουλίνι , παοκάρα κόκ. Ευχόμαστε στον καθένα ξεχωριστά όπως του αξίζει με μια μοναδική ευχή που απευθύνεται μόνο σε αυτόν.

-Δεν κάνουμε tag σε 300 άτομα σε εμπορικά, πολιτικά, διαγωνισμούς ή άλλα τέτοια ποστ. Δεν είναι σωστό, ευγενικό είναι spam και χωρίς να ρωτάμε κάποιον του επιβάλουμε με το ζόρι κάτι. Το ίδιο ισχύει και σε όσους μας κάνουν αποδοχή, δεν τους βομβαρδίζουμε με μνμ σχετικά με το βιβλίο μας, την πιτσαρία μας το μανικιούρ πεντικιούρ μας. Γι’ αυτό υπάρχουν οι επαγγελματικές μας σελίδες και ο τοίχος μας. Εκεί ανεβάζουμε ότι θέλουμε (με μέτρο πάντα) κι όποιος θέλει το βλέπει.

-Δεν ποστάρουμε ποτέ όταν είμαστε θυμωμένοι ή τσακωμένοι ή εξαγριωμένοι ή μεθυσμένοι. Αν πατήσουμε το κουμπί δεν υπάρχει επιστροφή. (Ναι ακόμα κι αν το σβήσουμε μετά κάποιος σίγουρα θα το δει)

-Η δημιουργία δεύτερων και τρίτων accounts με άλλο όνομα (όποιο σκοπό κι αν έχει) συνιστά την έλλειψη πολλών πραγμάτων που χρίζουν εξειδικευμένης βοήθειας. Σε μια απλή πρώτη προσέγγιση οι άνθρωποι που το κάνουν αυτό έχουν έλλειψη αυτού που λέμε πραγματική ζωή.

-Nα είστε large όχι τσιφούτηδες το like δεν κοστίζει τίποτα αλλά δεν το σκορπάμε κι αφειδώς

-Tο να δείχνουμε πλούτο και χλιδή δεν είναι σικ, άλλωστε οι πραγματικά πλούσιοι άνθρωποι δεν το διατυμπανίζουν. Φέτος το καλοκαίρι σε μια παραλία της Χαλκιδικής είχα δίπλα μου μια παρέα αγοριών 20-25 χρονών που για τουλάχιστον 2 ώρες κάνανε σχέδια για το αν θα πάρουν  κρασί σε σαμπανιέρα και το που θα κάτσει ο καθένας τους για μια φωτογραφία στο Instagram, κάποια στιγμή τσακώθηκαν κιόλας.  Ούτε φυσικά και το να γκρινιάζουμε συνεχώς για την δουλειά μας την στιγμή που υπάρχει γύρω μας τόσο μεγάλη ανεργία είναι σωστό. Η ενσυναίσθηση γενικά είναι κάτι που οφείλουμε να διαθέτουμε στην κανονική αλλά και στην διαδικτυακή ζωή.

Ποια είναι η άποψη σου;

Αρέσει σε %d bloggers: