book+literatureGreeks!interview

Ωδή στη γεύση

main

book+literatureGreeks!interview

Ωδή στη γεύση


της Μαρίας Αμανατίδου 

Είναι ωραίο να συναντάς ανθρώπους και μέσα στα χρόνια να παρακολουθείς την εξέλιξη τους και να θαυμάζεις την αφοσίωση τους σε αυτό που αγαπούν και υπηρετούν. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι η Σωτηρία Στράτη, που την γνώρισα πριν από αρκετά χρόνια διαδικτυακά. Η αγάπη της και η αναζήτηση της στον κόσμο της γεύσης και του οίνου είχε πάντα μια ωραία γοητεία. Σήμερα η Σωτηρία δίνει στον κόσμο ένα βιβλίο (το δεύτερο της) πάντα εστιασμένο στην γεύση και την απόλαυση όπως την όρισε ο Επίκουρος. Το βιβλίο της έχει τον τίτλο “Ωδή στη γεύση” και πρόκειται για ποιητική συλλογή.

Ωδή στη γεύση

Χαρά | Έρωτας | Θάνατος

Η καθημερινή ανάγκη της τροφής που μετατράπηκε, και όχι άδικα, σε γαστρονομική απόλαυση και σε αέναη αναζήτηση της τέχνης της μαγειρικής, παρουσιάζεται εδώ ως ένα έργο τριών πράξεων, που τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η ύλη. Όλα αυτά που με αδηφαγία, κάποιες φορές, καταναλώνουμε, προκαλούν άλλοτε τη χαρά και έτσι αντιμετωπίζονται αποστασιοποιημένα και μερικώς ως απόντα στο τρίτο πρόσωπο. Υπάρχουν όμως και αυτές οι τροφές που προκαλούν το πάθος μας, τη λαιμαργία και τη λατρεία μας και μοιραία καταλήγουν να γίνουν το αντικείμενο του έρωτά μας, στις οποίες απευθύνουμε απελπισμένα ερωτικές επιστολές. Τέλος, υπάρχει και η πιο άγρια όψη της γευστικής ικανοποίησης. Αυτή που καταλήγει σε, συνήθως, τραγικό και επίπονο θάνατο και που μοναδικά μπορεί να αφηγηθεί μόνο το θύμα που σκοτώνεται στον βωμό της νοστιμιάς.

– Πως αποφάσισες να γράψεις αυτό το βιβλίο, ποια ήταν η εσωτερική σου ανάγκη να εκφραστείς με την ποίηση για ένα θέμα όπως η γεύση;

 Πάντα είχα μια ιδιαίτερη αγάπη για την ποίηση, αλλά πολύ ερασιτεχνικά, και όταν προέκυπτε ανάγκη να εκφραστώ. Κάτι σαν ένα ελεύθερο ημερολόγιο που συμπλήρωνα κατά καιρούς. Όσον αφορά στη γεύση, θεωρώ ότι είναι μια απόλαυση που όλοι δικαιούμαστε να χαιρόμαστε, και ένας πειρασμός στον οποίο αξίζει να υποκύπτουμε χωρίς ενοχές. Γι’ αυτό και ασχολούμαι στο blog μου κατά βάση με το θέμα αυτό. Έτσι ξεκίνησα να γράφω το κομμάτι της χαράς, χωρίς να το έχω διαμορφώσει στο μυαλό μου ως βιβλίο. Είναι όμως κάποια τρόφιμα που δεν προκαλούν απλά χαρά, αλλά πάθος, οπότε σιγά σιγά το θέμα με οδήγησε από μόνο του στην εξέλιξη των διαφορετικών πλευρών της γεύσης.

-Οι 3 θεματικές που διατρέχουν την Ωδή στη γεύση θα μπορούσαν να είναι και τα τρία μέρη ενός μενού ή των βασικών γευμάτων. Υπάρχει τάξη στο χάος της απόλαυσης ; 

 Φαντάζομαι ότι θα μπορούσαν τα τρία μέρη να είναι τρία πιάτα, το ορεκτικό, η χαρά, το πρώτο πιάτο, η ηδονή και ο έρωτας, και το κυρίως, ο θάνατος. Θα μπορούσαν, ακόμη να είναι οι ηλικιακές φάσεις της ζωής μας, πρώτα η παιδική ηλικία,  χαρούμενη και αθώα, μετά η ακμή μας στην ενήλικη ζωή όπου απολαμβάνουμε τον έρωτα, και έπειτα ο δρόμος προς την δύση και τον θάνατο. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να βάλει την δική του τάξη στην απόλαυση, μιας και είναι ένα εντελώς προσωπικό θέμα. Ότι απολαμβάνω εγώ, μπορεί να ξενίζει κάποιον άλλο, αλλά γενικά δεν θα ήθελα να έχουμε περιορισμούς αν αυτή η ελευθερία δεν εμποδίζει τους υπόλοιπους.

Δώσε μας με 3 εικόνες τις γεύσεις που σε έχουν σημαδέψει σαν άνθρωπο έως τώρα.

Το σκόρδο θεωρώ ότι είναι μία γεύση που αλλάζει τα πάντα. Κυριαρχεί και  προκαλεί ανάμικτα και δυνατά συναισθήματα. Από λατρεία μέχρι απέχθεια, αλλά σίγουρα ποτέ αδιαφορία. Το βούτυρο είναι επίσης για μένα μια μεγάλη αγάπη. Νομίζω ότι ποτέ δεν είναι αρκετό, πάντα υπάρχει χώρος για περισσότερο, και κολακεύει μοναδικά όποιο τρόφιμο συνοδεύει. Τέλος, το κρέας  στην απλούστερη και πιο καθαρή μορφή ενός, σχεδόν ωμού, φιλέτου, περικλείει για μένα όλα τα βασικά ένστικτα της ανθρώπινης επιβίωσης και καλύπτει όλες τις ανάγκες μας με έναν τρόπο αναμφισβήτητο.

Ωδή στη γεύση

Λίγα λόγια για την Σωτηρία 

Η Σωτηρία Στράτη γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει μέχρι σήμερα. Είναι Τεχνολόγος Τροφίμων με μεταπτυχιακό στη Διοίκηση επιχειρήσεων. Είναι παντρεμένη και μητέρα δύο παιδιών. Ασχολήθηκε με τη γευσιγνωσία οίνων και τροφίμων, τόσο σε σεμινάρια όσο και στην καθημερινότητα, λόγω μιας έμφυτης ανάγκης αναζήτησης στον κόσμο των γεύσεων. Είναι η δημιουργός του blog «the toothpick» (sotiriastrati.blogspot.gr), ενώ έχει γράψει έναν οδηγό κρασιών με τίτλο: «Πώς να “σκοτώσετε” τον sommelier σας» (εκδόσεις Ζήτη). Πιστεύει ότι στη ζωή πρέπει να δουλεύουμε και να απολαμβάνουμε εξίσου.

INFO

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός η δίγλωσση ποιητική συλλογή της Σωτηρίας Ι. Στράτη, με τίτλο «Ωδή στη γεύση / Ode to flavour (δίγλωσσο)». Ένα βιβλίο για την καθημερινή ανάγκη της τροφής που μετατράπηκε, και όχι άδικα, σε γαστρονομική απόλαυση και σε αέναη αναζήτηση της τέχνης της μαγειρικής. Παρουσιάζεται σε 2 γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά.

Ποια είναι η άποψη σου;

Αρέσει σε %d bloggers: