book+literatureopinion

7 βιβλία για να διαβάσεις (στις διακοπές)

main

book+literatureopinion

7 βιβλία για να διαβάσεις (στις διακοπές)


Αν σου αρέσουν οι λίστες μπορούμε να γίνουμε φίλοι. Γράψε μου 7,8,9,10 βιβλία που θα έπαιρνες μαζί σου στις διακοπές, 5 ανθρώπους που θα πήγαινες μαζί τους διακοπές, 5 ανθρώπους που δεν θα ήθελες να δεις για τουλάχιστον 1 χρόνο (διακοπές είναι κι αυτές) γράψε μου τις λίστες σου σε μικρά χαρτάκια και κρύψε τις μέσα σε διάφορα σημεία μέσα στην πόλη. Θα τις βρω γιατί τελευταία παρατηρώ περισσότερο τα μικρά πράγματα, τις καθημερινές συμπεριφορές, τα φανερά μυστικά. Και θα το καταλάβεις από την λίστα που έχω φτιάξει με αναγνώσεις που με άγγιξαν και τις προτείνω και για σένα, ανοιχτόμυαλε μου αναγνώστη. Διάβασα πολλά και φέτος αλλά εδώ σου έχω αυτά που…

Μαρία Αμανατίδου 

Ξέρεις φυσικά πως οι λίστες είναι υποκειμενικό πράμα, και δεν έχουν κανόνες. Ότι θέλεις κρατάς κι ότι θέλεις το ξανακοιτάς. Η ευχή μου είναι να γεμίσει το κορμί σου αλμύρα και οι σελίδες των βιβλίων σου άμμο από τις παραλίες που θα σε φιλοξενήσουν.

Α! Και το σεντόνι σου δροσιά, χάδια και φιλιά.

 

7 βιβλία για να διαβάσεις

ΜΠΛΕ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ- PASTOUREAU MICHEL, εκδόσεις μελάνι 

Το αγόρασα πέρσι από το “Σαιξπηρικόν” στη Θεσσαλονίκη γιατί έχει εξαντληθεί από τον εκδότη, αλλά κάποια καλά βιβλιοπωλεία θα σας το βρούνε.  Είναι ένα βιβλίο που περιλαμβάνει όλες τις άγνωστες πληροφορίες για το μπλε χρώμα, το αδικημένο χρώμα της ιστορίας, και θα σας κάνει να σκεφτείτε διπλά όλες τις υπέροχες εικόνες που θα αντικρίσετε στις διακοπές σας που σίγουρα θα περιλαμβάνουν άπειρες αποχρώσεις του μπλε.

Ο ιστορικός Μισέλ Παστουρώ εξετάζει σε αυτό το βιβλίο την ιστορία του αγαπημένου χρώματος των δυτικών. Του μπλε. Από το θαλασσί ως το βαθύ ναυτικό μπλε, η παντοδυναμία αυτού του χρώματος εκφράζεται πρωτίστως στα ρούχα που φοράμε, από τις εργατικές φόρμες ως τα πολυαγαπημένα τζιν. Ωστόσο το μπλε δεν είχε πάντοτε αυτή τη θέση στις κοινωνίες μας. Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το περιφρονούσαν, το θεωρούσαν βάρβαρο χρώμα, σε κάποιες περιπτώσεις μοιάζει να μην το έβλεπαν καν. Πώς φτάσαμε λοιπόν στο μυθικό μπλε του Βερμέερ και το βασιλικό μπλε; Είμαστε άραγε επαναστάτες ή κομφορμιστές όταν απαντούμε αυθόρμητα πως το αγαπημένο μας χρώμα είναι το μπλε; Το βιβλίο αυτό θα σας κάνει να δείτε τα χρώματα με άλλο μάτι.

7 βιβλία για να διαβάσεις

Το έργο του Μισέλ Παστουρώ αφηγείται την ιστορία αυτής της ανατροπής δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές πρακτικές του χρώματος (λεξιλόγιο, υφάσματα και ενδύματα, καθημερινή ζωή, σύμβολα) και στη θέση του στη λογοτεχνική και καλλιτεχνική δημιουργία, από τις αρχαίες και μεσαιωνικές κοινωνίες ως τη νεώτερη εποχή. Αναδεικνύει επίσης τον θρίαμβο του μπλε στη σύγχρονη εποχή, κάνει τον απολογισμό των χρήσεων και των σημασιών του και αναρωτιέται για το μέλλον του.

 

Τύχη στα τειχη -Γεωργία Μακρογιώργου , εκδόσεις Γαβριηλίδη

Το βιβλίο που έγραψε η Γεωργία -που είναι φίλη- πραγματικά με εντυπωσίασε. Κυρίως για το ύφος και τον τρόπο γραφής της. Είναι μια ιστορία που περιλαμβάνει όλα όσα θέλεις από ένα μυθιστόρημα και μάλιστα γραμμένο από μια γυναίκα. Έρωτες. πάθη, απωθημένα, απογοητεύσεις, αγωνίες όλα δοσμένα με ένα λόγο μεστό,περιεκτικό -σχεδόν ποιητικό, που σε βάζει να σκεφτείς.

7 βιβλία για να διαβάσειςΗ Τύχη στα Τείχη είναι μια γυναικεία ματιά στον σύγχρονο κόσμο. Η κεντρική ηρωίδα, η Ευτυχία, φέρνει στο προσκήνιο προβλήματα και προβληματισμούς για τις σχέσεις γονιών-παιδιών, το χρόνο, τους στόχους, την τύχη. Στην προσπάθειά της να διεκδικήσει αυτά που ο χρόνος τής στέρησε, ξεκινάει σεμινάρια δημιουργικής γραφής. Συνομιλεί με τον Φόσε και τον Κάφκα, ανακαλεί μνήμες, γράφει για εννέα γέφυρες, αλλάζει, αναθεωρεί. Τα πρόσωπα δίπλα της και οι παράλληλες ιστορίες τους ενισχύουν τον βασικό κορμό της αφήγησης. Αδιέξοδα, χωρισμοί, διλήμματα, ασθένειες, προσδοκίες, έρωτες, απογοητεύσεις, περιπλανήσεις στη Θεσσαλονίκη, τη Νάουσα, την Κωνσταντινούπολη, τη Νέα Υόρκη. Το πορτρέτο μιας γυναίκας με κόκκινο φόρεμα, μια φωτογραφία, μια γιαγιά που πλέκει, αποτελούν κρίκους της μυθοπλασίας, με φόντο ιστορίες ξεριζωμού. Στο τέλος, μια γνωριμία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα οδηγήσει σε απρόσμενες συναντήσεις.

ΑΓΑΠΗΤΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ Ψ –  ΒΑΙΤΣΑΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, εκδοσεισ αρμοσ

Άλλο ένα βιβλίο ενός καλού φίλου υπάρχει στη λίστα μου και είναι εμμέσως και η αιτία ενός προσωπικού ταξιδιού και μιας άλλη οπτικής προς τα πράγματα. (Σου το είπα οι λίστες είναι υποκειμενικό πράμα, προσωπικό). Το “Αγαπητέ μου κύριε Ψ” είναι ένα βιβλίο μέσα στο βιβλίο, μέσα σε πολλά άλλα βιβλία. Έτσι δεν είναι όλα τα βιβλία;

7 βιβλία για να διαβάσεις

Ο νεαρός ήρωας του Αγαπητέ μου κύριε Ψ αποφασίζει να γράψει ένα μυθιστόρημα για την προσωπική και ερωτική ζωή του ψυχαναλυτή του, για την οποία όμως δεν διαθέτει παρά ελάχιστα στοιχεία. Επηρεάζεται άραγε η φαντασία του από τη δική του προσωπική ιστορία; Πόσα από τα πρόσωπα του δικού του παρελθόντος, το καθένα με τις ξεχωριστές του ιδιαιτερότητες και συνήθειες,θα ζωντανέψουν, θα συνυφαίνονται και θα συναναστρέφονται με τους ήρωες του έργου του; Παλινδρομώντας συνεχώς ανάμεσα σε μυθοπλασία και πραγματικότητα, γράφει τελικά μια «μυθιστορηματική επιστολή» προς τον ψυχαναλυτή του. Στη συναρπαστική αυτή διαδρομή αποκαλύπτονται μυστήρια και μυστικά που σφράγισαν ανεξίτηλα και γοητευτικά την ύπαρξη του νεαρού ήρωα. Η εύγλωττη αφήγηση επιτρέπει στον υποψιασμένο αναγνώστη να διακρίνει την ψυχαναλυτική σκέψη και πρακτική, αλλά και τη μοναχικότητα αυτού του επαγγέλματος…

 

 ΔΕΥΤΕΡΑ – ΗΛΙΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ KEY BOOKS
Πήγα στην παρουσίαση του βιβλίου που έγινε στη Θεσσαλονίκη, κυρίως γιατί με κάλεσαν όλοι οι φίλοι που συμμετείχαν στο πάνελ. Θα πήγαινα για λίγο, γιατί είχα μια πραγματικά δύσκολη μέρα, έμεινα μέχρι το τέλος, αγόρασα το βιβλίο (ναι ζήτησα και αφιέρωση)  και το διάβασα σε λιγότερο από 48 ώρες.  Ο Ηλίας είναι ένα παιδί που εθίστηκε στο τζόγο από μικρή ηλικία και το βιβλίο του αφορά στον εθισμό του, την “αποτοξίνωση” του, την υποτροπή του και ξανά μανά τα βήματα για να βγει από έναν εθισμό που δεν φανταζόμουν ότι υπάρχει.

Δύσκολα θα καταλάβαινες αν τον έβλεπες έξω ή στη δουλειά του, ή αν μιλούσες μαζί του για λίγο, ότι ήταν από μικρός εθισμένος στον τζόγο. Αδειάζοντας στα κρυφά πολλές πιστωτικές του πατέρα του και το ταμείο στο μαγαζί του αδερφού του, και έχοντας χάσει μια περιουσία μέχρι τα τριάντα του, μπήκε σε πρόγραμμα απεξάρτησης. Το πρώτο που έμαθε στις ομαδικές συνεδρίες της Δευτέρας ήταν να συστήνεται ως εξαρτημένος τζογαδόρος. Ύστερα από μια υποτροπή που θα τον γυρίσει πολλά βήματα πίσω, αποφασίζει να δώσει μια τελευταία ευκαιρία στο πρόγραμμα – και στον εαυτό του. Δίπλα του –με αμέτρητα τηλεφωνήματα και ολονύκτιες συζητήσεις– βρίσκονται οι τρεις φίλοι του από την ομάδα και προσπαθούν να του δείξουν ότι υπάρχει ζωή μακριά από τον τζόγο.Με μοντέρνα, γρήγορη και αφοπλιστική γραφή, ο Ηλίας Αναστασιάδης καταθέτει σε πρώτο πρόσωπο μια αληθινή, εθιστική ιστορία μέσα από τις πιο σημαντικές Δευτέρες της ζωής του.

ΕΚ ΠΕΙΡΑΣ ΕΡΩΤΟΣ – ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΛΦΑΣ ,ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Το βιβλιαράκι αυτό το “μαγικό” του Αντώνη Κάλφα, μου έκανε καλή συντροφιά πολλά βράδια του χειμώνα, και ήταν δυνατός φέτος ο χειμώνας. Θέλω να δοκιμάσω και την επίδραση του πάνω στα λευκά δροσερά σεντόνια του καλοκαιριού μου.
Θα χτίσουμε τον κόσμο με όσο σώμα διαθέτουμε. Γιατί έχει πεθάνει όποιος δεν νοιώθει τον ήλιο
7 βιβλία για να διαβάσεις
Το βιβλίο περιλαμβάνει 333 μικρά ποιήματα, ποιητικούς προορισμούς ή αφορισμούς, ερωτήσεις ζωής για τον έρωτα ή απαντήσεις για τη ζωή.

Κάθε δίστιχο ή τρίστιχο είναι ψωμί για σκέψη…και ιδέες

Πρέπει να ασκείσαι στην αγάπη. Δωρεάν χορηγείται μόνο το σώμα.

Mitch Winehouse “AMY: Η κόρη μου”  εκδόσεις ΡΟΠΗ

«Δεν μου είναι εύκολο να ακούω τη μουσική της Έιμι, ούτε καν τυχαία, όταν περνάω από ένα ανοιχτό παράθυρο και ακούγεται από μέσα. Ένα βράδυ, περνούσαμε με τη Τζέιν έξω από ένα μπαρ όπου έπαιζαν το “Rehab” και άκουσα τον στίχο “My daddy thinks I’m fine“. Είναι πολύ δύσκολο, έγραψα στο ημερολόγιό μου. Δεν ξέρω πόσο θα αντέξω ακόμα. Τη βρίσκω μπροστά μου όπου κι αν πάω, εκείνη όμως δεν υπάρχει πια. Προσπαθώ να βρω παρηγοριά,τίποτα όμως δεν απαλύνει τον πόνο. Πάντα πίστευε, όπως το πιστεύω κι εγώ, ότι η αγάπη νικάει τα πάντα. Ακόμα και τον θάνατο».

7 βιβλία για να διαβάσεις

Διάβασα το βιβλίο σε 2-3 μέρες κι ένιωθα να βυθίζομαι στη ζωή αυτής της τόσο αγαπημένης γυναίκας. Λάτρεψα τα τραγούδια της και διάβασα άπειρα πράγματα γι’αυτήν. Η αλήθεια είναι ότι είχα κι εγώ “θυμώσει” με τον πατέρα της και διαβάζοντας το βιβλίο του μπήκα για λίγο στη θέση ενός γονιού που το παιδί του βυθίζεται μέρα με τη μέρα στα ναρκωτικά και το αλκοόλ. Δεν θα ήθελα να το ζήσω ποτέ. Από ένα σημείο του βιβλίου και μετά νιώθεις να μπαίνεις μέσα σε αυτή τη δίνη. Εκεί που είναι καλά γυρίζεις τη σελίδα και είναι χάλια.

Η βιογραφία «Amy, Η Κόρη μου» του Mitch Winehouse είναι μια συναισθηματική διαδρομή στη μουσική, τις εξαρτήσεις και τον άρρηκτο δεσμό ανάμεσα σε έναν πατέρα και την κόρη του. Λάτρεψα το εξώφυλλο του βιβλίου αλλά και την μετάφραση της Αφροδίτης Γεωργαλιού.

το παζάρι των κακών ονείρων – Stephen King, εκδόσεις Κλειδάριθμος

 

Για τελευταίο άφησα ένα βιβλίο που δεν διάβασα ακόμα αλλά μόλις πριν από λίγες ώρες απέκτησα και δεν έχω ανοίξει ακόμα ούτε την πρώτη του σελίδα. Αν αγαπάς τον Stephen King ξέρεις. Θέλεις τα βιβλία του να κρατήσουν όσο γίνεται περισσότερο. Θέλεις να νιώθεις την ανατριχίλα, την ένταση, το φόβο, την πρωτόγονη αίσθηση του αλλόκοτου όσο γίνεται πιο πολύ.

7 βιβλία για να διαβάσεις

Είκοσι απόκοσμες ιστορίες, κάθε μια με έναν ξεχωριστό πρόλογο από τον ίδιο τον συγγραφέα, όπου αποκαλύπτει το πώς την έγραψε και γιατί.

Ένας νεκρός που ξαναζεί συνεχώς τη ζωή του, επαναλαμβάνοντας τα ίδια λάθη… Ένας αρθρογράφος που ανακαλύπτει ότι μπορεί να σκοτώνει ανθρώπους γράφοντας τις νεκρολογίες τους… Ένα ζευγάρι που κάνει μια συμφωνία με τον Διάβολο νομίζοντας πως μπορεί να κερδίσει… Τριάντα πέντε χρόνια μετά τη Νυχτερινή βάρδια, την πρώτη του συλλογή διηγημάτων, ο King αποδεικνύει ότι κατέχει ακόμη την ίδια –αν όχι μεγαλύτερη– ικανότητα να σε κάνει να τρομάξεις και ταυτόχρονα να σκεφτείς μέσα σε λίγες μόλις σελίδες.

Το παζάρι των κακών ονείρων είναι ένας θησαυρός, και οι ιστορίες του από τα καλύτερα δώρα του King στον Πιστό Αναγνώστη του. (είμαι ένας από αυτούς και πιστεύω ακράδαντα ότι όσο ζει και αναπνέει και γράφει ο Stephen King ο κόσμος μας είναι ανασφαλώς πιο ασφαλής).

«Όλα αυτά τα έφτιαξα ειδικά για σένα», λέει ο ίδιος. «Περιεργάσου τα, μη διστάζεις, αλλά να ’σαι προσεκτικός, σε παρακαλώ. Τα καλύτερα από αυτά έχουν δόντια.»

Ποια είναι η άποψη σου;

Αρέσει σε %d bloggers: