opinion

To junk food της μικρής οθόνης

main

opinion

To junk food της μικρής οθόνης


Πώς η εικόνα της γυναίκας κατακερματίζεται στον βωμό της τηλεόρασης

της Ελίνας Τουκουσμπαλίδου 

«Δύο πράγματα κάνουν μια γυναίκα σωστή γυναίκα· τα μαλλιά της και το στήθος της». Αυτή την άποψη εξέφρασε ο Κώστας Φραγκολιάς στην εκπομπή Happy Day, στον Άλφα, και όλο το πάνελ συμφώνησε. Πριν λίγο καιρό στην ίδια εκπομπή, ο Δημήτρης Παπανώτας έκανε ειρωνικά σχόλια για το βάρος της Σίσσυς Χρηστίδου και το πάνελ έδειξε μια ένοχη ανοχή. Και όλα αυτά σε πρωινή εκπομπή που ουδεμία σχέση έχει με τα reality μόδας και τις εκπομπές ομορφιάς.

To junk food της μικρής οθόνης

Μόνο από αυτά να κρίνει κανείς, εύλογα θα αντιληφθεί πως «ή στραβός είναι ο γιαλός, η στραβά αρμενίζουμε». Η φρίκη, η ηθική κατάπτωση, η επιφανειακή ματιά, ζουν και βασιλεύουν στην τηλεόρασή μας. Οι αγώνες του φεμινιστικού κινήματος φαίνεται να αφήνουν παγερά αδιάφορους τους παρουσιαστές και τους ιθύνοντες της. Η γυναίκα παρουσιάζεται ωσάν μια ομιλούσα κούκλα, που είναι όμορφη, χαμογελάει, είναι όμορφη, λέει τσιτάτα και ατάκες κατά διαστήματα, είναι όμορφη και τους μαγεύει όλους με την εμφάνισή της.

Στο βάθρο των τηλεοπτικών «διαμαντιών» ήρθε να προστεθεί φέτος και το Greece’s Next Top Model. Mαζί φυσικά με το Shopping Star και το My Style Rocks. Σε αυτά τα show η γυναίκα παρουσιάζεται ωσάν μια ζώσα κρεμάστρα για ρούχα, ο χαρακτήρας και η προσωπικότητά της μικρή σημασία έχουν για το κοινό και τους κριτές, και ο δείκτης ευφυίας της έγκειται στο αν ταίριαξε σωστά τα ενδύματά της ή αν πόζαρε κολακευτικά στον φωτογραφικό φακό.

Το φιλοθεάμον κοινό παρακολουθεί, με αμείωτο το ενδιαφέρον, κακόβουλες κριτικές, προσβολές, ξεκατινιάσματα, ίντριγκες, κουτσομπολιά, κουτοπονηριές, λαμβάνοντας ακόρεστα τροφή για σκέψη· μόνο που, αν τα reality αυτά ήταν φαγητό, σίγουρα θα ήταν το χειρότερο, το πιο ανθυγιεινό και το πιο βρώμικο junk food, που τίποτα θρεπτικό δεν θα είχε να προσφέρει στον οργανισμό μας.

To junk food της μικρής οθόνης

Tα πρότυπα αυτά θέλουν το σώμα της γυναίκας ως απλό σεξουαλικό εργαλείο. Κάποιες φορές τα σώματα πρέπει να είναι απολύτως στεγνά, λεπτά, εύθραυστα και ασθενικά, ενώ άλλες φορές θα πρέπει να είναι το ίδιο αδύνατα, αλλά με μεγάλα στήθη και ζουμερούς γλουτούς ταυτοχρόνως. Τα πρότυπα απαιτούν, διατάζουν, και η μέση γυναίκα οφείλει να χορεύει, να κουνιέται σαν νευρόσπαστο, σαν μαριονέτα. Να λικνίζεται στους ρυθμούς της νοσηρής κοινωνίας μας. Το πιο θλιβερό ωστόσο είναι πως οι γυναίκες που προβάλλονται σε αυτά τα reality καταντούν πρότυπα ομορφιάς και στάσης ζωής, άξια μίμησης και θαυμασμού.

Οι νεαρές που τα παρακολουθούν και δεν έχουν αναπτύξει κριτική ικανότητα, άποψη και άμυνες, δέχονται ως θέσφατα τα λεγόμενα των κριτών και επιθυμούν να μοιάσουν στις κοπέλες αυτές. Εάν όμως τα κορίτσια της νεότερης γενιάς είχαν ως πρότυπα γυναίκες όπως η Μάγια Αγγέλου, η Μαρί Κιουρί, η Υπατία, η Μαλάλα Γιουσαφζάι, η Ρόζα Παρκς, δεν θα είχαμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο; Δεν θα είχαμε να ελπίζουμε σε κάτι πιο ουσιαστικό και πιο σημαντικό;

Ποια είναι η άποψη σου;

Αρέσει σε %d bloggers: